Børge Mogensen

Den første leder af FDB’s møbelkontor

Børge Mogensen fik svendebrev som møbelsnedker i 1934 og uddannede sig siden til møbelarkitekt på Arkitektskolens møbellinje.

Dermed var han blandt de første i Danmark, der forenede det praktiske håndværk med den akademiske dimension af møbeldesign.
Det fik stor betydning for hans ledelse af FDB’s møbelkontor.

Noget andet, der fik betydning, var Børge Mogensens tid  på Arkitektskolen, hvor han havde Kaare Klint som underviser.
Kaare Klint var overbevist funktionalist og mente, at matematisk analyse af menneskets dimensioner og møblers funktion kunne give svaret på, hvordan møblers arktyper skulle designes. Arktyper forstået som perfekte møbler, der ville danne naturlige miljøer for mennesket og opfylde dets behov. 

Alt, der lå ud over møblernes funktion: pynt, polstring, et.c., måtte ifølge Kaare Klint elimineres.

Fra 1930-42 var Børge Mogensen blandt andet ansat på Kaare Klints tegnestue. 
I 1942 blev Børge Mogensen ansat som leder af FDB’s møbelkontor, hvor han skulle realisere direktør Frederik Nielsens vision om funktionelle moderne møbler til den almindelige brede befolkning.

 

Det var en stor opgave, og Børge Mogensen arbejdede ikke bare intenst for at sammensætte en imponerende møbelkollektion. For at holde priserne på et fornuftigt niveau, måtte møblerne masseproduceres, men da både Frederik Nielsen og Børge Mogensen ønskede, at kvaliteten skulle være væsentligt bedre end datidens fabriksforarbejdede møbler, måtte møbelkontorets designs tilpasses fabrikkernes produktionsforhold, og samtidig måtte fabrikkens processer forenkles og rationaliseres. Det lykkedes til fulde, da FDB overtog Tarm Stole- og møbelfabrik. 

 

Børge Mogensen var leder af FDB’s møbelkontor frem til 1950. Han efterlod sig et kontor og en organisation, der havde kontrol med alle led fra design til salg, en allerede stor kollektion, et begyndende internationalt gennembrug og naturligvis et helt afgørende aftryk på dansk møbelkultur.

FDB Møbler Gilleleje forhandler flere af Børge Mogensens klassikere: J52B, J52D og J52G samt serien med børnemøbler. Børge Mogensens barnebarn, Sarah Moutouh, er uddannet beklædningsdesigner og har til børnemøblerne designet en gyngehest, der passer til serien af stole, borde og bænke til de mindste.